Hatkärlek

I kvällens hockeymatch mellan Schweiz – Sverige gick våra vackra blågula tre kronor ur striden med 5 mål mot 0 och detta betyder att vi möter en gammal kär fiende i kvarten. En ärkefiende som Sverige har krigat mot ända sedan vikingatiden. Jag talar om vår granne i söder, Danmark. Ända sedan befrielsekriget så har svenskar och danskar krigat frenetiskt mot varandra vart och vartannat år. Senast var i kvalet till årets fotbolls-VM. På nationaldagen förra året samlade tusen och åter tusen svenskar på Råsunda och framför tv-apparaterna för att lyfta fram vårt landslag. Men som alla ni redan känner till så gick det i stöpet. Danmark vann med 1-0 och Sverige gick in i en depression, över att inte ta sig till VM.

 

Detta var den senaste striden vi hade med dansken, 6 juni 2009. Plats: Råsunda. LÅT OSS ALDRIG GLÖMMA DENNA SORGENS DAG. Danmark stal Sveriges VM-biljett på nationaldagen. VÅR NATIONALDAG!!! Om man är fotbollsintresserad, som jag förutsätter att DU är, så vet man hur tomt det känns efter en förlust, inte minst när det gäller en mästerskapsbiljett. Och att spela i VM är alla fotbollstokigas dröm. Därför känns det tungt att inte få VM-biljetten.

 

Denna dag är förbi och det finns inte mycket annat att göra än att ALDRIG glömma den. Kom ihåg det. 6 JUNI, 2009, SVERIGE – DANMARK 0 – 1. Usch, jag ryser åt dessa rader. På torsdag är det dags för ännu en stor sammandrabbning mellan nationerna. Fast den här gången handlar det om kvartsfinalen i hockey-VM. I hockeyn brukar det annars vara finnarna som vi frenetiskt krigar mot, men detta år det alltså dansken (jag vet i och för sig inte hur det ser ut sen, om vi kommer möta finnarna).

 

Vid sportarrangemang förvandlas den kärlek nationerna här uppe i Skandinavien emellan till hat. Ute i världen gör man ingen skillnad på svenskar, danskar, norrmän och finnar utan man säger skandinaver. Alla vi skandinaver är samma sorts folk ute i världen. Och visst, vi har mycket gemensamt och vi ser danskarna, norrmännen och finnarna som bröder och systrar, men när det kommer till sport så vägrar vi att sitta i samma studio som Skavlan eller åka till Backen. Då är det bara agg som gäller. I längdskidor hyser vi svenskar agg mot norrmännen, i fotboll hyser vi agg mot danskarna och i hockey är det Finland som vi helst av allt ska se förödmjukas (fast det är i och för sig finnarna som är värst, de är beredda att gå över lik för att vinna mot Tre Kronor). Så när Petter Northug spurtar hem ett OS-guld före Marcus Hellner så sitter vi i sofforna och vrålar åt denne norrman (inte på ett positivt vis då) eller när Bentner slår in den avgörande bollen för Danmark så blir vi rosenrasande hemma i stugorna.

 

Men det är dessa moment man ser fram emot, när de skandinaviska landslaget möts öga mot öga. Det är då man pumpar upp sig själv med adrenalin och kompisgänget kommer över med chips, popcorn och öl för att heja fram sitt landslag till seger. När det är derby är det ALLTID prestige inblandat, speciellt när det är ens grannland man möter. Känslorna finns i kroppen hela tiden, 12 månader om året, men man plockar bara fram de bara vid dessa speciella tillfällen.

 Och på torsdag så kommer dessa känslor fram runt om i Sverige och Danmark. För då plockas prestigen fram och hatkärleken mellan svenskar och danskar kommer att flöda.

 

SÅ FRAM MED ÖLEN, POPCORNEN (ELLER CHIPSEN), LÄGG AV LUREN OCH LÅT ADRENALINET HÖJAS JU LÄNGRE MATCHEN GÅR. FÖR PÅ TORSDAG, PÅ TORSDAG SÅ SKA DANSKJÄVELN FÅ!    


Kommentarer
Postat av: Simon

Det är hockey-VM, mot Danmark! Sveriges C-lag mot några utvecklingsstörda danskar som var för dåliga för fotboll. Jag tror jag pillar navalludd istället för att se på den tramsen. Iofs, supa och skrika på hockey behöver inte vara helt fel, men å andra sidan, naveludd låter inbjudande.

2010-05-19 @ 00:39:23
URL: http://folktomt.blogg.se/
Postat av: IK

12 dagar kvar.



CLUB BEFORE COUNTRY!!!

2010-05-19 @ 10:33:13
URL: http://ironinsforkampar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0