Vita Hästen vidare i kvalcirkusen

Igår kväll (måndag) var jag - ANTI - åter i Himmelstalundshallen för att stötta Vita Hästen i sin långa kamp upp mot allsvenskan. Efter en seg grundserie innan nyår där Hästen egentligen inte imponerade så mycket började allettan. Trots skador och avhopp i spelartruppen spelade Hästen stabilt och blev tvåa, bara någon poäng bakom Tingsryd, som av många experter är det allra bästa laget sett över alla division 1-klubbar i Sverige.

I och med andraplatsen gick Hästen direkt in i play off 2 där man lottades mot Hudiksvall, ett lag jag varken hört talas om eller sett innan gårdagen. Play off-matcherna avgörs i bäst av två matcher, och det första mötet avgjordes i Hudiksvall på lördagen. Hästen vann den matchen tämligen enkelt med 10-1. Inför gårdagens match var med andra ord hemmalaget Vita Hästen otroligt stora favoriter. Jag var så säker på seger att jag tänkte spela 500 kr på en 1:a i matchen.   När väl pucken släpptes talade också det mesta för att det skulle bli en enkel seger på nytt. Hästen öppnade i ett rasande tempo och det var i princip spel mot ett mål under hela den första perioden. Men till och från under säsongen har man haft problem med effektiviteten, och det hade man även igår. Trots ett bombardemang mot Hudiksmålvakten kunde istället gästerna kontra och sätta 0-1 bakom Tim Sandberg i Hästenkassen, som bara hade fått något ströskott på sig dittills. Innan periodpausen lyckades dock Vita Hästen kvittera ställningen och då kändes det åter igen ganska klart; "det här blir seger".

Den andra perioden var dock inte alls lika välspelad som den första perioden, åtminstone inte för Vita Hästens del. Hästen inledde visserligen ganska bra och gjorde 2-1 efter drygt tre minuter, men sedan sjönk tempot rejält och helt plötsligt började matchen kännas ganska oviss. Hästen hade fortfarande de flesta målchanserna men ju längre perioden led, desto mer kom även Hudiksvall in i matchen. När sedan Hudiksvall kvitterade ställningen till 2-2 kände de sannolikt att de hade chansen att rubba Norrköpings enda stolthet.

Inför den tredje perioden hade jag förväntat mig ännu en tempohöjning av Hästen, men istället kom man in i samma tempo som man man höll i andra perioden. Med andra ord blev det fortsatt ovisst! 4 minuter och 20 sekunder in i perioden gjorde dock Vita Hästen ett förlösande 3-2-mål genom Sebastian Harrysson, och ett par minuter senare fick man även chansen att spela ett 5 mot 3 powerplay i 2 minuter. Där skulle såklart hemmalaget ha avgjort matchen, men man spelade slarvigt och på tok för långsamt, så något avgörande kom aldrig. Jimmy Andersson var däremot väldigt nära att avgöra matchen efter att ha brutit sig genom Hudikvallsförsvaret och avlossat ett giftigt skott som dock stannade precis på mållinjen. Istället började kompensationsutvisningar komma på Hästenspelarna och i samband med en sådan kunde Hudiksvall åter kvittera ställningen, bara med några få minuter kvar av matchen.

Efter en seg omspolning där jag gick omkring med far och tänkte "det var allt en jäkla tur att jag inte orkade lägga några pengar på en Hästenvinst idag" började så en 20 minuter lång sudden death. Efter ungefär 19,50 spelade minutrar i den perioden kom Vita Hästens klart farligaste målchans. En av bortalegets spelare lyckades dock blockera pucken i målgården med sin hand vilket gav Hästen straff... Ola Svanberg som avgjorde den senaste hemmamatchen med en magisk straff fick förtroendet, men den här gången skjöt han för högt och istället fick matchen avgöras med en "normal" straffläggning. Den första straffen tog Jimmy Andersson hand om, och han sköt ett skott som målvakten inte hade en chans att ta, men det behövde han inte heller göra då pucken tog i stolpen och studsade ut igen. I och med Hästens miss hade gästerna chansen att skaffa sig fördel i straffläggningen, men deras straffskytt sköt långt utanför. När det var Hästens tur igen lyckades man ÄNTLIGEN prickskjuta pucken upp i krysset och när Hudiksvall även missade sin andra straff kunde sedan Sebastian Ellerstad punktera straffläggningen genom ännu ett mål i krysset.

I och med segern slog alltså Hästen ut Hudiksvall, men det borde inte ha behövt bli så pass spännande som det blev. I play off 3 ställs Vita Hästen mot Tingsryd, med andra ord den svåraste lottningen man kunde tänka sig att få. För att Hästen ska kunna gå segrande ur den striden  måste man bli betydligt effektivare när man väl skapar målchanser och man lär också behöva få tillbaka de två centrarna som fick utgå p.g.a. skada mot Hudiksvall, annars blir det ruskigt tufft. På lördag spelas den första matchen i Norrköping, sedan väntar en eller två matcher i Tingsryd...