Ännu en prestigekamp

Efter England-Tyskland känns morgondagens Spanien-Portugal som den klart mest prestigeladdade åttondelsfinalen, det gäller mer än bara avancemang. Två grannländer på den iberiska halvön möts och det är dessutom jämnt och ovisst på förhand.

Vi drar en kortfattad portugisisk historia, med fokus på relationen med Spanien.
Portugal växte fram som ett av länderna som blevv till i samband med den kristna erövringen av den iberiska halvön ca 800-1200talen. Portugal blev under de följande århundradena en stor sjöfarar- och upptäcksresarnation. Mellan 1580-1640 var Portugal i en union med Spanien genom att Spaniens kung Felipe II tagit över Portugals tron efter att Portugals kung Sebastian dött barnlös. Landet var officiellt självständigt men styrdes av den spanske kungen. Något som bland annat drog in Portugal i Spaniens krig med Nederländerna.

1640 startade ett uppror lett av João IV som efter en tids krig ledde till självständighet.

1762 invaderade Spanien Portugal men utan att det ledde fram till så mycket. 1807 började Napoleon flytta trupper genom Spanien för att invadera Portugal men tillsammans med britterna kunde portugiserna hålla fransmännen stången.

Ja det var väl det lite kortfattat, uppgifterna är tagna från Wikipedia där ni kan läsa mer om ni vill. Som sagt kommer det bli en intressant drabbning.

/AH

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0