Final-eeyyy

Spanien ställs ånyo mot ett land man en gång härskat över, och det brukar ju gå bra. Dessutom så tror ju Paul på Spanien så de får gälla som favoriter.

1568-1648 rasade ett krig mellan Nederländerna som så småningom ledde till Nederländernas självständighet. Vilhelm av Oranjen ledde nederländarna och kriget kom också att i stor utsträckning bli ett religionskrig mellan spansk katolicism och nederländsk protestantism. Men i sann historiematerialistisk anda får man inte glömma att det fanns politiska och ekonomiska orsaker.

Dock var religionen viktig och upproret inleddes med oroligheter där protestanter stormade katolska kyrkor 1566 och den spanske kungen Filip II skickade hertigen av Alba för att styra upp det hela. Nogåt han gjorde men inte blev så populär på. Vilhelm försökte driva ut honom och detta startade 80 år av krig där även England och Frankrike drogs in och den berömda spanska armadan sändes för att piska upp engelsmännen bland annat.

Slutligen blev Nederländerna självständigt. Noterbart är dock att Vilhelm såg sin revolt som uppror mot hertigen av Alba först och främst och inte mot Filip, varför en rad i den holländska nationalsången fortfarande bedyrar trohet mot Spaniens kung. Nåt att tänka på under nationalsångerna ikväll.

Om ni vill fördjupa er mer finns alltid wikipedia...

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0