Jakten på den gyllene tomtemasken

KAPITEL 3

 

Dan vaknade med ett ryck av den plötsliga smällen precis utanför fönstret. Det lät ungefär som om någon hade fläkt (östgötska för kasta hårt) en snöboll på fönsterrutan. Han gick upp ur sängen och drog upp persiennerna för att skåda vad som hade hänt. Det var inte någon som hade kastat någon snöboll, utan i snön på fönsterbläcket låg en tjock istapp. det var den som hade orsakat den plötsliga väckningen av honom. Klockan var 05:02 den 3 december. Vilken annan dag som helst hade Dan gått tillbaka till sängen och somnat om, redan innan han hade dragit täcket över sig. Men inte denna morgon. Han var klarvaken  i denna tidiga morgontimma och bestämde sig för att det var lika bra att börja skissa på manuset. Men först så var han tvungen att få i sig någonting i magen som gjorde att maskineriet kom igång och att även kreativiteten skulle vakna till liv. Han rotade fram tre knäckemackor och prydde dessa med ostskivor och värmde en kopp te. Men det var för tidigt att börja skriva, så istället matade han in en dvd som han satt och tittade på samtidigt som han åt. Det var en dokumentärfilm myrstackar. Föga intressant, men det var den filmen han valde att se.

 

Efter den 2 timmar sega filmen om skogsmyrorna och dess bestyr så var det dags att sätta sig framför datorn för att knåpa ihop manuset. Det gick sådär lagom bara, tyckte Dan.  Efter ytterligare en timme så hade han inte skrivit en halv sida ens sin gång. Han lutade sig tillbaka i sin slitna kontorsstol och beundrade sitt verk, som inte var mycket för världen. Detta var hans stora dröm, att göra en äventyrsfilm  och nu satte han och mer eller mindre och rev sig i håret av ilska. Detta är ta mig tusan otroligt, tänkte han. Jag har alltid viljat skriva en äventyrshistoria och så kommer jag inte ens på vad jag ska skriva.
På msn var det dött. Inte en enda var online. Inte ens de stackarna som inte hade något liv var inloggade.

 

Klockan hade blivit 11:00 när han med ett ryck vaknade. Han hade somnat och hunnit drömma om både Oscarsgalan och om  dokumentären om skogsyrorna han hade sett innan. På Oscarsgalan så hade hans team naturligtvis fått alla priser och i skogsmyre-drömmen så var han en myra som hade varit för sjuk för att kunna arbeta med myrstacken, men att myrornas arbetsledare Renfält och Tjörnlund hade piskat honom till att arbeta till han blev så utmattad så han...och det var då Dan vaknade ur drömmen.
Han gick ut i köket och bryggde några kopp kaffe. 6 koppar vatten och 10 dl mått kaffepulver. Nu ska här skrivas utav bara fan, peppade han sig själv. Han skrev och skrev och skrev. Kaffet, som var som tjära, hällde han i sig, fick kväljningar, men motade bort dessa och fortsatte sedan att skriva i raketfart.

 

Dörrklockan klämtade och in genom dörren for Petter, som en skållad bäver.  
- Vi har hittat grottan. Du hade rätt. Det är den grottan du berättade om.
Killarna hade nämligen kommit överrens om att Palle och Petter skulle åka ut och besöka den grottan som Dan hade berättat om.
- Hur har det gått för dig? frågade Petter.
- Jag kan inte många saker här i livet, men att skriva...det kan jag, berättade Dan självsäkert.
Petter läste igenom manuset och tittade upp med tårar i ögonen om omfamnade Dan.
- Det är som att läsa om Kenta Gustafssons karriär, hulkade han.
Dan fick också tårar i ögonen och de två fullvuxna männen...nej...förvuxna femåringarna stod och grät ut i varandras famnar.

 

Dan frågade hur Petter hade kommit till honom.
- Med Palle?
- Nej, jag har uppfunnit en speedwaycykel som går på larvfötter och hastigheten uppgår till 350. Det blåste som fan, svarade Petter stolt.

Detta manus skulle skickas ut, både till Petter och Palle, konstaterade de två. Så gjordes. Dan följde med ner till Petters post-speedwaycykel.
- Imorgon börjar inspelningen av århundradets dokumentärfilm, sa Dan.
- Det kommer bli fa-fa-fa-fantastiskt, huttrade Petter och sedan blåste han iväg på sin hoj,
till närmsta korvmoj, för att köpa sej en korv och ett paket TOY.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0