DV minns året som gått (det viktigaste)

2010 är ett år värt att skriva in i historieböckerna. Sverige gjorde sitt genom tiderna näst bästa OS, Kommando Peking rörde sig i fina salonger med fint folk under Birger jarls 800-årsjubileum och vi fläkte även Östergötland runt och spelade in Landskapsresan. Denna dokumentärserie fortsätter, vi lovar. Just nu håller vi på att planera vad för platser vi ska ha med i näskommande film. Vi håller även på att tänka på om vi ska besöka alla Sveriges landskap, men just det är ett senare projekt.
Som sagt, 2010 kommer vara ett år man minns. Ett år av OS-hysteri, värmebölja (sommarmånaderna), det historiska valet, amerikanskt spionage-avslöjande på svensk mark och terrormisstankar. Men vi börjar med:

OS i Vancouver.

Det tog sin lilla tid innan vi fick njuta av den första svensken på pallen detta vinter-OS. Charlotte Kalla var den första svenskan som fick en guldmedalj hängandes runt halsen. Hon var även den första svenska damåkaren att ta guld sedan 1968. Efter Kallas fantastiska guld så lossnade det för svenskarna i skidsporterna. Hellner, Haag, Ferry, Kalla och Olsson tog individuella pallplaceringar och herrlaget tog guld i stafetten. Haag och Kalla tog silver i sprintstafetten och ingen glömmer väl Johan Olssons makalösa ryck under herrarnas skiathlon. Det var en fröjd att se denna laginsats, där Hellner och Södergren låg och bromsade det övriga fältet medan Olsson drog iväg och utökade sitt försprång med hela 25 sekunder. Dock så tappade han. Men Hellner tog förstaplatsen och Olsson på en välförtjänt tredjeplats.

Det blev totalt 11 medaljer och därmed blir OS i Vancouver Sveriges näst bästa OS genom tiderna. Ett annat ögonblick som fick mitt adrenalin att sprudla var under damcurling-finalen mellan lag Anette Norberg mot Kanadas curlingdrottning Cheryl Bernad och hennes tjejer. Det blev 7-6 till lag Anette Norberg och även fast det var mitt i natten (03) så lade jag av ett glädjetjut.

Birger jarl-jubileumet
Utan att skryta så gjorde vi i Kommando Peking de bästa intervjufilmerna som som har gjorts. Därför fick vi komma på en fin-fin tillställning med god mat och dryck. Kommando Peking rörde sig förtjusande i de fina salongerna på Skänninge värdshus och skrockade gott åt putslustigheter.

Fotbolls-VM
Spanien vann. Jag ville att Holland skulle slå spanjackerna. Jag hade tippat här på IK att Messi skulle vinna skytteligan, det gjorde han inte. Sverige var inte med, det var synd. Det var vamt ute när jag satt och kollade på matcherna, det var jobbigt.

Valet 2010
Den 19 september var det dags att gå till vaunorna och lägga sin röst på det partiet man stödjer. Sedan var det bara att sitta klistrad famför valvakan på SVT och låta sig uppröras när det var klart att den borgerliga regeringen fick sitta i 4 år till. Det var ett historiskt val. Dels så var det den första gången en sittande borgerlig regering fick fortsatt förtroende av svenska folket. SD kom även in i riksdagen och rör nu om i grytan. Det var ett historiskt val ur alla synvinklar med andra ord

Amerikaskt spionage-avslöjande
Nu i höstas avslöjade media att USA hade spioner i Norge och övervakat dessa medborgare, i sin jakt på terrorister. Därefter avslöjades av USA även hade haft spioner även i Sverige - i tio år. Men både den sittande regeringen samt föregående regering nekar till att man visste att spioner opererade i Sverige. (Något som jag har svårt att tro att man inte visste om). Vi får la se vad Säpo säger om sin utverdering av sig själva.

Världscup-premiär
Hellner, 1:a och Kalla 2:a i Gällivare. Dessutom var Uppvärmningen tillbaka. Det gillar vi. Det har gått bra för de svenska skidskyttarna också. Det är bara och hoppas på att det fortsätter i den här stilen även 2011.

GOTT NYTT ÅR!!!!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0