Smederna R.I.P

Först var det Vargarna, sen var det Kaparna, sen var det Rospiggarna, sen var det Hammarby, sen var det Masarna, och nu är det Smederna... De ekonomiska kriserna inom speedwaysverige avlöser varandra och tycks aldrig ta slut. För de alla flesta som är insatta inom speedwayen har det sedan många år tillbaka varit känt att Kaparna har haft stora problem med ekonomin. Tillslut gick krisen så långt att man blev vräkta från sin egen hemmabana i Göteborg, men trots detta kämpade man vidare i den högsta serien. Efter 2007 års säsong - en säsong där man kört alla sina hemmamatcher på lånade arenor långt ifrån Göteborg - blev dock situationen ohållbar och man tvingades lägga ner sin 500cc-verksamhet på obestämd framtiden (det tycks ta ett tag innan Göteborgs kommun bygger upp en ny speedwayarena). Efter Kaparnas öde trodde nog jag med många andra att de resterande klubbarna i Sverige skulle vakna, men så verkar inte ha varit fallet. Faktum är att nästan hälften av alla elitklubbar under de senaste åren verkar ha haft mycket stora bekymmer med ekonomin, och då har ändå många klubbar varit ganska hemlighetsfulla med uppgifter.

För vissa lag har det slutat ganska bra. Vissa lag har fått ekonomiskt stöd av kommuner och sponsorer, vissa lag har insett verkligheten och hoppat ner i allsvenskan för att starta om, men vissa lag har även gått en plågsam död till mötes, som just Kaparna. Det senaste dödsfallet inom speedwayen är Eskilstunaklubben Smedernas konkurs som offentliggjordes under måndagseftermiddagen. Även hos Smederna har det under en längre tid varit känt att det varit kärvt med ekonomin och igår stod det alltså klart att det sjunkande skeppet inte gick att rädda. Att redogöra varför Smederna gick omkull med miljonskulder kan nog inte ens smedstyrelsen själva svara på, men kort sammanfattat kan man nog utan att ljuga ändå påstå att det har saknats kompetens inom klubbledningen. Speciellt inom den gamla styrelsen som inför årets säsong ersattes av en ny styrelse som gjorde ett tappert, men med facit i hand hopplöst, försök att rädda Smederna.

Under slutet av förra veckan fick Smederna besked om att man som ensam klubb i elitserien inte klarade av att uppfylla kraven för att få ut någon elitlicens till säsongen 2010. För att kunna överklaga detta beslut och få igenom sin överklagan behövdes snabba pengar. Mycket pengar, och mycket snabbt. Men tyvärr gick det inte vägen. Man fick inte tillräckligt gehör hos sina sponsorer och därmed var slaget förlorat. Ytterst tragiskt tycker jag själv. Men samtidigt finns det dock några saker jag irriterar mig över. Dels tycks många supportrar runt om i landet skylla ifrån sig allt på Svemo. Visserligen har inte Svemo tagit så många vettiga beslut sen jag tillträdde min post som människa på jordklotet, men att säga att det är Svemos fel att Smederna går i konkurs och att de även avbryter årets säsong är att ta i lite för mycket. Det andra jag irriterar mig över är just beslutet att dra sig ur elitserien mitt under pågående säsong, något som ger fem andra klubbar i elitserien förluster i form av uteblivna intäkter i hemmamatcher mot just Smederna (som inte blir av) på upp emot 1 miljon kronor. I förlängningen kan detta även skada fler klubbar ur en rent ekonomisk synvinkel. Bortsett från detta ställer även avhoppet till det sportsligt då en rad resultat och poäng får strykas, och alla supportrar som inhandlat  säsongskort och liknande får inte valuta för pengarna heller.

Att Smederna väljer att avbryta säsongen känns som ett beslut man enbart tar för den indragna elitlicensens skull. Om inte beslutet (om elitlicensen) hade fattats nu, hade då Smederna fortsatt säsongen? Mycket verkar i alla fall tala för det. Sett till just det negativa beslutet om elitlicensen kan det, med tanke på miljonskulderna, inte heller ha kommit som någon direkt överraskning för Smedledningen, och om det nu är så att det helt enkelt inte finns pengar till att slutföra säsongen borde man tagit sitt förnuft till fånga och inte startat i elitserien i år över huvud taget. Jag vill inte på något sätt smutskasta Smederna, men tyvärr känns det som att nådastöten beror på för snabba beslut och för dålig kontroll. Vi får alla hoppas på att de övriga klubbarna lär av allt som har skett och sker så inte samma "misstag" görs om på nytt. Och vad gäller Smederna får vi hålla tummarna för ett snabbt återtåg till eliten!

R.I.P Smederna

// Anti med den klassiska smedtröjan

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0