Varför vara med i en allians som inte ger något?

I Göteborg finns det något som heter alliansen och då snackar vi inte om borgarpack utan om fotbollslag.
IFK Göteborg, gais och ÖIS ingår i alliansen.
Förr spelade man triangelserie bl.a. Man drev även gamla gamla, men där köpte IFK och Öis ut Gais ur alliansen efter några år och Blåvitt stod för merparten av kostnaderna.
Nu ska vi inte hacka på gais och/eller öis i detta inlägg, åtminstone inte för att det är just öis och gais.

Idag kom det besked om att hyresavtalet för nästa år för Gamla inte är klart, detta då blåvitt inte tycker det är ett fair avtal. Under året som gått har klubbarna betalat en fast summa per tillfälle och sedan en summa per åskådare.
Delvis är detta givetvis logiskt. Är det 18tusen personer där så behövs det mer folk, det krävs fler vakter, fler kiosker etc, men samtidigt drar ju arenan då in mer pengar.
Grejen i sig, som jag ser det, är inte att man fått betala baserat på åskådare utan det resultat det blir av detta.

Under året som gick hade Gais&Öis ett GEMENSAMT publiksnitt på 10626personer medan IFK ensamma hade 13813personer. Detta ska då även ses genom att Gais slängt ut tusentals biljetter i sitt derby mot IFK då ifkfansen bojkottade matchen pga biljettpriser, gais hade även en gratismatch som sades vara slutsåld men det bara kom 11685personer till. Dessutom har gais vid varje hemmamatch räknat in alla utgivna biljetter som åskådare på matchen, däri ligger t.ex. sponsorbiljetter så de siffrorna är rejält tillsnyggade. Öis har haft gratis för kvinnor etc.

Siffrorna ovan ger en klar bild av att det är blåvitt som betalar överlägset mest för arenan. Nu vänder man sig mot att hyresavtalet ska bli dyrare för klubbarna kommande år för att de två övriga klubbarna i alliansen misskött sin publikrekrytering så katastrofalt i många, många år.

Detta är som sagt ingen direkt kritik mot just gais och öis för att de är gais och öis utan för att vi här talar om marknaden. IFK är i detta läget kund hos gamla ullevi, det är öis och gais med för all del, men som den kund som handlar överlägset mest hos företaget så borde man ju istället få en belöning och inte behöva betala extra för att det finns två kunder som inte ger det säljande företaget något. Jämför det med att du på ICA får ett kundkort med rabatter om du handlar mycket, medan jag som bara kanske slinker in på ica för att köpa den där liter mjölk jag glömde köpa inte får, och inte ska ha någon rabatt.

IFK säger sig nu "avvakta och utvärdera andra alternativ om det blir aktuellt" och det är en given taktik. Nu tror jag inte på att vi flyttar till Ullevi i ett par år medan vi bygger eget på Heden men det är ett verktyg för att sätta press på arenabolaget på gamla som måste inse att det är IFK som både byggt,rott och ankrat upp skutan gamla ullevi medan gais och öis har plankat ombord och åkt med längs färden för att man inte hade hjärta att slänga dom till hajarna...

Arenabolaget säger sig när avtalet kommer på tal ha byggt arenan för alliansen tre klubbar och för damlandslaget samt gothia cups finaler.
Redan här kan man börja undra... Varför ska den byggas (förvisso inte primärt) för damlandslaget och gothia cups finaler? Damerna drar normalt sett som ett superettanlag och kunde därför lika gärna lira på Valhalla. Gothia Cups finaler har i evighet spelats på stora ullevi och kan göras så nu med även om konserter kan ställa till det där. Någonstans måste ju arenan därmed ha anpassats för dessa två aktörer.
Blåvitt ville ju ha en något större arena (25-30tusen) men det vägrade ju gais och öis och blåvitt var även det enda laget under året som lätt hade kunnat fylla arenan med så mycket folk....

Blåvitt är för stora för att någonsin kunna enas med sina små allianskollegor. Det är ungefär som att Aik skulle behöva diskutera med BP... Det låter ju givetvis bisarrt med förhållandena är desamma nu. Öis skall alltså spela i superettan på Gamla och förhandla fram ett avtal för arenan tillsammans med IFK som ska spela toppstrid i allsvenskan samt spela i europa (iaf en runda) på samma arena...

Varför vara med i en allians som inte ger något?
Jag tror även det vore bättre för gais och öis om de slapp stora, stygga blåvitt i förhandlingarna ty blåvitt är så ofantligt mycket större än dessa två, liksom Blåvitt är större än alla klubbar i Sverige. Får man ihop gais och öis i en allians om Valhalla t.ex. så kan säkerligen den arenan rustas upp till nivå som klarar de två klubbarnas publikkrav, och de extremt fåtal gånger det inte räcker till (efter en nödvändig, tämligen billig ombyggnad) så kan de spela derbyna mot varandra på Ullevi.
Låt därmed blåvitt ha Gamla för sig själva, ja låt damerna med sina tre matcher/år vara kvar samt Gothia Cup.
Det skulle alla tjäna på.

Alternativet är ju det som redan varit uppe, att blåvitt som den storklubb det faktiskt är bygger eget och låter Gamla förfalla...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0