Lite kritiska tankar en sen natt

Ingen har säkert kunnat undgå vad som har skett mellan Ryssland och Georgien under de senaste veckorna. Ett krig har startats och ett krig har avslutats. Åtminstone rent formellt. Hur konflikten blossade upp är en komplicerad fråga, men man kan dock säga att Georgien startade kriget då de inte ville låta två utbrytarrepubliker i landet, Sydossetien och Abchazien, bilda en egen nation eller slå sig samman med Ryssland. Georgien vägrade alltså att släppa dem fria och startade istället krig. Och i detta krig kom Ryssland till undsättning för att beskydda sina medborgare som är bosatta i just dessa utbrytarrepubliker. Värt att komma ihåg i sammanhanget är att just Georgien är en utbrytarrepublik från Ryssland, men när det gäller deras nu egna nation, då vill de inte låta någon lämna ”skutan”.

Men nog om konflikten mellan dessa länder. Vad som är intressant är att se reaktionerna från omvärlden. Från i princip alla håll och kanter har Ryssland fått massiv kritik trots att man alltså inte ens startade kriget. Varför får Ryssland all skit egentligen? Jag har inga svar på den frågan, men däremot vill jag gärna ha det. Varför stöttar alla länderna istället Georgien, som började dödandet och som hade kunnat förhindra det hela om de istället ”släppt” utbrytarrepublikerna, liksom Ryssland släppte Georgien tidigare? Nej, för min del är det ett stort frågetecken. Är EU med USA i spetsen i färd med att reta upp ryssarna för att om möjligt starta ett tredje världskrig? Just nu känns det faktiskt som att så kan vara fallet.

Amerikanarna själva har under de senaste åren lekt världspoliser och startat krig i såväl Irak som Afghanistan för att bekämpa den internationella terrorismen. Visserligen fick de också en del kritik utifrån, men satt i relation till den kritik som Ryssland har fått för det förhållandevis korta kriget mot Georgien så fick inte USA någon kritik över huvud taget. Det verkar på något sätt som att USA är legitimerade att få göra precis som de vill i hela världen och ingen vågar eller vill ifrågasätta det. Ryssland däremot, de får inte ens skydda sitt eget folk utan att hela västvärlden går till hård attack.

Det allra senaste på tapeten är att världspolisen USA har kommit överens med både Tjeckien och Polen om att sätta upp amerikanska missilbaser i Europa, som enligt dem själva ska kunna skjuta ner inkommande robotar, som de tror att vissa länder vill skicka iväg till USA. Som svar på detta hotar nu Ryssland med att bestycka sin östersjöflotta med kärnvapen, något som självklart också har fått en massiv kritik från alla håll och kanter. Men amerikanarnas missilbaser i Polen och Tjeckien då? Nej, dessa finns det självklart ingen kritik emot över huvud taget. USA har ju som bekant rättigheterna att göra precis vad de vill, de är ju världspolisen som aldrig har gjort något ont någonstans i världen. Ryssland däremot, de får inte ens ha vapen kring sitt eget land längre utan att bli överrösta med kritik.

Varför är egentligen alla så rädda för Ryssland? Varför är inga kritiska mot USA:s sätt att kontrollera världen? Varför är allt som USA gör bra och varför anses allt annat vara dåligt? Och förresten, vad ger Sverige ens rättighet att kritisera någon nation över huvud taget? Sverige som alltid vänder kappan efter vinden. Sverige stöttade som bekant nazisterna under andra världskriget (även fast man ansåg sig vara neutrala), men det tycks vara glömt nu. Alla dessa frågor är åtminstone värda att fundera lite över.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0